Bezglutenowe przekąski na słono - pyszne wilgotne bezglutenowe muffiny a’la pizza

Oto przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza. Niewielkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, więc nie trzeba nawet serwować do nich dodatkowych sosów. Jednak tym, którzy lubią urozmaicenia, muffinki pizza doskonale będą smakowały z klasycznymi dodatkami do tradycyjnej pizzy, czyli z odrobiną sosu pomidorowego, czosnkowego lub salsa, a także w towarzystwie kilku oliwek.


Są proste i szybkie w wykonaniu, dobrze przechowywane długo zachowują świeżość, więc można je zabrać ze sobą w ramach przekąski dosłownie wszędzie. Świetnie nadają sie na lunch, podwieczorek lub jako dodatek do grilla.

Składniki:


  • 1 jajko
  • 200 g maślanki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 260g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 PAULY
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 110 g pasaty pomidorowej
  • 125 g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej lub zielonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 40 g parmezanu
  • Tarty ser zółty – opcjonalnie do posypania muffin 5 minut przed końcem pieczenia


* Temperatura pieczenia: 180 C
* Czas pieczenia: ok. 35 min. na środkowej półce


Przygotowanie:

Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.

Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wypełnij foremki ciastem i piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika, aż mufinki się zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo posypać muffinki tartym żółtym serem.

Rada:
mufinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika! Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne, nawet po 2 dniach.

Leave a Reply