Przepis na krem z dyni z fasolą i smażoną bazylią

Dynia jest zdrowa i sycąca. Rozgrzewający krem z dyni z fasolą i bazylią to doskonała propozycja na przepyszny obiad. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma dużo potasu oraz kwas foliowy.

Krem z dyni, z fasolą i smażoną bazylią


Składniki na 5 porcji:


  • 0,5 kg dyni
  • 250 g drobnej fasoli z puszki
  • 1 mały por
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 15 g bazylii
  • 50 g gęstego jogurtu
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • 25 g masła
  • sól i pieprz



Sposób przygotowania:


  • Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut.
  • Następnie zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonych na oliwie listków świeżej bazylii.


Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Leave a Reply