Przepis na krem z dyni z fasolą i smażoną bazylią
Dynia jest zdrowa i sycąca. Rozgrzewający krem z dyni z fasolą i bazylią to doskonała propozycja na przepyszny obiad. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma dużo potasu oraz kwas foliowy.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
Krem z dyni, z fasolą i smażoną bazylią
Składniki na 5 porcji:
- 0,5 kg dyni
- 250 g drobnej fasoli z puszki
- 1 mały por
- 1 litr bulionu warzywnego
- 15 g bazylii
- 50 g gęstego jogurtu
- oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
- 25 g masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut.
- Następnie zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonych na oliwie listków świeżej bazylii.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska